Vargens familj

Vargar lever i flockar

Vargen lever i familjer med mamma, pappa och ungar. Ofta kallas vargfamiljen för flock.

Vargen parar sig på vintern och på våren föds 2-8 ungar i en lya. Ungarna stannar hos sina föräldrar i ett år innan de flyttar till ett eget revir. Ibland stannar ungarna ett år extra och då hjälper de till att ta hand om sina yngre syskon.

När valparna är små får de stanna på bestämda platser medan föräldrarna jagar. När de blir större kan de följa med för att själv lära sig att jaga. 

Föräldrarna lever oftast ihop hela livet, men om den ena dör kan den andra hitta en ny partner.

En vargflock består oftast av 2-7 vargar.  -  © Stephan Gäfvert

En vargflock består oftast av 2-7 vargar.

Hur pratar de med varandra?

Precis som hundar kan använder vargen svans, öron och annat kroppsspråk för att prata med varandra. Vargar kan också yla. Exakt vad de säger till varandra när de ylar vet vi förstås inte, men det verkar som att en vargflock ibland ylar tillsammans för att hålla ihop flocken, till exempel för att berätta för varandra var man är. Men ylandet är också ett sätt att säga till andra vargar att "här bor vi och det är vårt område".

  -  © Magnus Elander

Reviret

Vargfamiljen vaktar sitt revir noga. Främmande vargar är inte välkomna! De jagas bort eller dödas. Det är troligen därför hundar ibland angrips av vargar. Vargarna ser hunden som en annan varg och därmed ett hot och en inkräktare.

Storleken på vargarnas revir variera mycket. I Sverige och Norge har man hittat revir mellan 259-1676 kvadratkilometer. 

Föräldrarna markerar sitt revir genom att kissa och bajsa längs med gränserna. De kan också krafsa med tassarna precis som en hund.

  -  © Staffan Widstrand

Ålder

En varg i fångenskap kan bli upp till 16 år, men i det vilda blir de sällan så gamla. Den vanligaste anledningen till att vuxna vargar dör är att de blir påkörda eller skjutna.

  -  © Staffan Widstrand

Tror du att vargar kan skälla?

Grattis - helt rätt!

Tyvärr - inte rätt

Design & utveckling: Perlin Systems AB | Illustratör: Isabelle Rönnquist