Människans utseende och egenskaper

Människans utseende

Människan känns lättast igen på sin tvåbenta gång och den lilla mängden päls. Det finns många olika färger på människans hud och hår.

De flesta vuxna människor är mellan 150-210 cm långa och väger 45-140 kg. Men det finns rekordexemplar som kan väga upp mot 250 kg - eller mer!

  -  © Staffan Widstrand

Människans egenskaper

Människan hör ganska dåligt och luktsinnet är ännu sämre. Synen är dock bra, åtminstone i dagsljus. Ibland används slipade glasbitar för att förbättra synen.

Kan springa och klättra

Människan rör sig upprätt på bakbenen. Normal hastighet är fem kilometer i timmen. På korta sträckor kan de röra sig fortare. Den snabbaste människan har sprungit 100 meter på mindre än tio sekunder! Vältränade exemplar av människor kan springa riktigt långt. Vissa springer 4 mil på två timmar. 

Människor kan också klättra. I alla fall så länge de är barn! Och många är duktiga på att simma. 

  -  © Staffan Widstrand

En unik tänkare

Att kunna planera och tänka långt i framtiden tros människan vara ganska ensam om i djurens värld. Människan har förmågan att kunna tycka synd om någon annan och att vilja hjälpa. Samtidigt kan människan vara mycket grym och planera hemska saker. Hon kan också vara mycket egoistisk och inte vilja dela med sig till andra. 

Det som också skiljer människan mycket från de andra rovdjuren är att de är duktiga på att använda olika redskap, maskiner och verktyg. 

  -  © Staffan Widstrand

Vet du hur lång världens längsta människa var?

Grattis - helt rätt!

Tyvärr - inte rätt

Vad skiljer oss från de andra rovdjuren?

Grattis - helt rätt!

Tyvärr - inte rätt

Design & utveckling: Perlin Systems AB | Illustratör: Isabelle Rönnquist