Björnen sover

Björnen sover hela vintern

Björnen sover i sitt ide hela vintern. Oftast går de och lägger sig i slutet av oktober och vaknar i april eller maj. Under den tiden äter och dricker de ingenting. De kissar och bajsar inte heller. Däremot så föds ungarna i idet.

Idet kan se ut på många olika sätt. Det kan vara en hål i en gammal myrstack, under stora stenar eller som ett fågelbo på marken. Björnen bäddar med kvistar, mossa och ris i idet.

Kroppen går ner i viloläge

För att klara av att sova hela vinter sker flera förändringar i björnens kropp. Kroppstemperatur sjunker och hjärtat slår långsammare. Den andas också mer sällan. På så vis gör den av med mindre energi än om den var vaken, och då klarar den sig länge på det fettlager som den byggt upp under sommaren och hösten.

Trots att björnen inte dricker får den inte vätskebrist. Fettet som björnen har samlat på sig kan omvandlas till vatten. När fettet hos björnen är slut blir björnen törstig och vaknar.

  -  © Thomas Atterdal

Det går att väcka en björn som sover!

Björnen sover alltså hela vintern, men den går att väcka! Den ligger inte i djup dvala som en del andra djur, till exempel igelkottar och ormar.

Helst vill björnen inte vakna och slösa energi, men blir den väldigt störd händer det att den byter till ett nytt ide där den känner sig tryggare.

  -  © Sara Wennerqvist
Björnide
Film från ett björnide! Här bor en mamma och hennes små ungar...

Gissa! Brukar björnar använda samma iden flera år i rad?

Grattis - helt rätt!

Tyvärr - inte rätt

Design & utveckling: Perlin Systems AB | Illustratör: Isabelle Rönnquist