Lodjurets utseende och egenskaper

Lodjurets utseende

Lodjuret ser ut som en stor katt. Många lodjur är prickiga, men inte alla. De är då mer enfärgat ljusbruna. Sommarpälsen är tunn och slät, varmt gulbrun till rödbrun. Vinterpälsen är ljusare, gråare och mycket tät och tjock.

Ett lodjur kan vara lika nästan lika hög som en varg, men de är smalare och väger mindre: Ungefär 15-25 kilo.

Lodjuret har tofsar på öronen och kort svans. Varför det är så är man inte helt säker på. Kanske gör de svarta tofsarna att de lättare kan visa andra lodjur vilket humör de är på. För katter håller ju öronen och svansen på olika vis beroende på humör. 

Varför lodjur har kort svans och tofsar på öronen finns inget säkert svar på.  -  © Stephan Gäfvert

Varför lodjur har kort svans och tofsar på öronen finns inget säkert svar på.

Lodjurets egenskaper

Snabba smygare

Som alla andra kattdjur är lodjuret duktig på att smyga. Det har de nytta av när de jagar. Då försöker de att komma så nära bytet som möjligt utan att bli upptäckt, för att sedan göra en snabb rusch. Lodjur är mycket snabba på korta sträckor, de har där emot ingen uthållighet för att jaga sina byten längre sträckor. Om inte lodjuren hinner upp sitt byte efter en 50-60 meter så misslyckas de ofta med jakten. De får då leta reda på ett nytt byte och prova igen!

Lodjuret har också bra hörsel och syn som också är viktiga sinnen när de jagar. Visste du att ett lodjur kan höra en ren som gräver på flera hundra meters håll?

Duktig på att klättra

Lodjuret är bra på att klättra i träd. Om de blir jagade flyr de ofta upp i ett träd. Lodjur är spänstiga och kan också hoppa väldigt långt. Det finns uppgifter som säger att lodjur kan hoppa 8 meter.

Lodjur har oftast sina klor indragna när de går, och fäller ut dem när de jagar eller klättrar.

  -  © Magnus Elander

Gissa! Kan lodjur kan ryta?

Grattis - helt rätt!

Tyvärr - inte rätt

Gissa! Kan lodjur spinna?

Grattis - helt rätt!

Tyvärr - inte rätt

Design & utveckling: Perlin Systems AB | Illustratör: Isabelle Rönnquist