Lodjurets familj

Lodjur lever en och en

Lodjur lever inte i flock eller par, men under parningstiden kan honan och hanen göra sällskap ett tag. De parar sig oftast i mars. Då kan man också höra lodjur ropa efter varandra.

Ungarna föds på sommaren. En kull består oftast av 2-3 ungar. Vid födseln väger ungarna cirka 300 g. Ungarna föds på en torr och skyddad plats. Det kan vara under en gran, i en bergsskreva eller under ett utstickande klippblock. Någon lya gräver lodjuret inte.

Honan tar hand om ungarna själv och de följer sin mamma i 9-10 månader innan de letar sig vidare till egna jaktmarker.

Lodjursmamma med en liten unge som fötts på sommaren.  -  © Staffan Widstrand

Lodjursmamma med en liten unge som fötts på sommaren.

Hemområde

Lodjur har i jämförelse med andra kattdjur, till exempel tigrar, stora hemområden. Men storleken kan variera mycket och beror på hur mycket mat det finns. Ett lodjurs område kan variera mellan 300-1700 kvadratkilometer. 

Hanarnas områden är oftast större än honornas. Honorna har lite mindre områden med de verkar också försvara dem mer mot andra lodjur än vad hanarna gör. Detta kan bero på att honan är mer mån om maten som finns där eftersom den ska räcka både åt henne och ungarna.

  -  © Staffan Widstrand

Ålder

Det äldsta kända lodjuret i fångenskap blev 17 år gammal. Det är inte vanligt att lodjur blir så gamla i det vilda för där kan de dö av svält, sjukdomar, skador och jakt.

De vanligaste orsakerna till att lodjursungar dör är svält och sjukdomar. Vuxna lodjur dör mest på grund av jakt och trafik.

  -  © Staffan Widstrand

Hur länge stannar ungarna hos mamman?

Grattis - helt rätt!

Tyvärr - inte rätt

Design & utveckling: Perlin Systems AB | Illustratör: Isabelle Rönnquist