Järv

Järv nära framifrån

Järvens utseende och egenskaper

Järven är den minsta av de fem stora rovdjuren. Den ser ut som en liten björn, men den är ett mårddjur som är släkt med till exempel grävling och utter. 

Järven har ett väldigt bra luktsinne, och hör och ser också bra.

Med hjälp av sina stora tassar kan järven springa ovanpå snön utan att sjunka ner. Järvar är också duktiga på att klättra i träd.

 

Läs mer

Ätande järv

Järvens föda

Järven äter mest as, det vill djur som redan är döda. Den har starka käkar och kan äta de rester som andra djur inte vill ha.

Järvar kan även jaga och döda byten själv. De dödar mindre djur, men om det är mycket snö kan de också döda stora djur som renar.

Järven gömmer ofta mat på olika ställen, som de kommer tillbaka till senare. 

Läs mer

 

Järvhuvud

Järvens familj

På vintern föder honan 1-3 ungar i en snölya. Mamman tar hand om ungarna själv, och de stannar hos henne i ett år innan de letar sig till egna områden.

Järvarnas hemområden kallas för revir eftersom de försvarar områdena mot andra järvar. Honornas revir är mindre än hanarnas. 

En järv kan bli 15 år i fångenskap, men i det vilda lever de sällan så länge. 

Läs mer

Järv i träd

Hur många järvar finns det?

I Sverige håller järven mest till i fjällområdet, men den sprider sig sakta åt öster och söderut.

Under år 2022 räknade man antalet järvar till ungefär 670 stycken. 

Enligt rödlistan från år 2020 klassas järven som "sårbar". 

 

Läs mer

Järvspår snö

Spår och spårtecken

Järvens tassar är stora - i alla fall i förhållande till dess kroppsstorlek. Framtassarna mäter ungefär 12-14 cm och baktassarna 8-10 cm.

Järven markerar sitt revir genom att kissa mot träd och stenar. För att markera sitt revir kan de också klösa och krafsa. 

Järvens spillning varierar i form och storlek beroende på vad den ätit.

 

Läs mer

Järv framifrån med tunga

Är järven farlig?

Det finns inga rapporter om att människor skulle ha anfallits och skadats av järvar. Trots det har järven ett envist rykte om sig att vara aggressiv och väldigt glupsk (hungrig). 

Att många tror det beror nog på att järven kan döda renar fast den är liten. Kanske beror det också på att de kan gömma mat för att spara till senare - men att man för i tiden trodde att järven åt upp allt på en gång.

Läs mer

Design & utveckling: Perlin Systems AB | Illustratör: Isabelle Rönnquist