Är människan farlig?

Människor är det farligaste djuret för människor

Människan har varken vassa tänder och klor, men är ändå det farligaste djuret för människan själv. Massor av människor dödar nämligen varandra i krig och bråk. Från början användes spjut, klubbor och yxor i dessa slagsmål. Nu är det också vapen, minor, bilar, flygplan, kemikalier och bomber.

Förutom att många människor dör i slagsmål eller krig är det också många som dör för att de har levt på ett sätt som inte är bra för kroppen. Till exempel äter många onyttig mat eller rör sig för lite. Dessutom använder vi människor många olika kemikalier och andra farliga ämnen som kan göra oss sjuka. 

  -  © Staffan Widstrand

Världens farligaste djur?

Människan är inte bara farliga för människor utan även för arter. På grund av oss människor är en femtedel av världens kända djurarter utrotningshotade. Faktum är att ingen annan art på jorden påverkar så många arter som människan gör!

Också snäll och hjälpsam

Trots att människan kan vara mycket farlig så kan människor förstås också vara väldigt snälla och hjälpsamma. Många människor vill hjälpa andra människor och andra arter - och del ägnar hela sina liv åt det.

  -  © Staffan Widstrand

Hur många gånger snabbare än normalt dör arter ut på grund av oss?

Grattis - helt rätt!

Tyvärr - inte rätt

Visste du att...

Varje år bestäms hur många rovdjur som får skjutas och när de får jagas.

Utöver de som skjuts på den årliga jakten dödas många rovdjur i Sverige olagligt. Det kallas illegal jakt. 

Illegal jakt är en av de vanligaste dödsorsakerna för vuxna vargar.

Design & utveckling: Perlin Systems AB | Illustratör: Isabelle Rönnquist