Rädsla och rovdjur

Många är rädda för vilda djur

Många är rädda för vilda djur. En del är rädda för ormar, getingar och spindlar. Andra är rädda för vildsvin och älgar.

Det finns också många som är rädda för rovdjur. Undersökningar visar att nästan hälften av alla som bor i Sverige är rädda för att möta en björn. En av fyra är rädd för att möta varg. 

Att rovdjur skadar människor är väldigt ovanligt, men rädslan kan ändå leda till att människor inte vill gå ut i skogen eller undviker andra saker de gillar. 

  -  © Sara Wennerqvist

Hur ofta möter man ett rovdjur?

Rovdjur undviker nästan alltid människor. Det vet man bland annat för att forskare har sett hur rovdjur som har sändare på sig rör sig när människor närmar sig dem. Att stöta på ett rovdjur i skogen är alltså väldigt ovanligt! Ofta räcker det att gå vanligt så hör djuren att man kommer.

Men då och då kommer rovdjuren nära hus och människor. När det händer finns det ofta någon mat som lockar dem dit eller att rovdjuret helt enkelt är på väg någonstans och bara råkar passera. 

  -  © Sara Wennerqvist

Hur vanliga är angrepp?

Ungefär en person per år blir skadad av björn. Senast en vild varg skadade en människa var för 200 år sedan (år 1821). Om du klickar på rutorna här bredvid kan du läsa mer om vad man ska tänka på OM man träffar en björn eller en varg.

Vi känner inte till några angrepp på människa från järv och lodjur.

Design & utveckling: Perlin Systems AB | Illustratör: Isabelle Rönnquist