Björnens utseende och egenskaper

Björnens utseende

Björnen är svår att blanda ihop med andra djur som finns i Sverige. Den är brun och stor. Även om alla björnar är bruna så är en del mörkt bruna medan andra är ljusbruna.

Björnens storleken varierar mycket. En vuxen björn kan väga allt mellan 60 – 250 kilo. Hanarna väger oftast mer än honorna. Den största björn som skjutits i Sverige var en hane som vägde hela 343 kilo.

  -  © Thomas Atterdal

Björnens egenskaper

Björnen har väldigt bra luktsinne och den hör bra. Däremot så ser den lite sämre än oss människor. När en björn ställer sig på bakbenen så försöker den se bättre. Då är den alltså inte arg utan lite osäker på vad den har framför sig.

De springer...

Björnar kan springa fortare än någon människa. Korta sträckor kan de komma upp i 60 km/h. Ibland påstår någon att björnar inte kan springa i nedförsbackar, men det är inte sant. De springer bra både uppför och nedför. Däremot orkar inte björnen springa snabbt så länga sträckor. Om en björn stressas att springa långt, speciellt under sommaren, blir de lätt överhettade.

... klättrar och simmar

Björnar är också bra på att klättrar i träd. Fast de stora björnarna kan inte klättra lika högt som de små. Björnar kan också simma bra och det har hänt att människor stött på simmande björnar när de varit ute med båten. 

  -  © Sara Wennerqvist

Björnar är tysta djur...

...som kan ryta

Björnen är ett ganska tyst djur, men björnmamman kan använda en del ljud för att prata med sina ungar. Då använder hon brummanden, klickljud och blåsljud. Och en arg björn kan ryta eller vråla väldigt högt.

...och kurra

När björnungarna får mjölk av sin mamma kan man höra ett slags kurrande läte.  

Vad vägde den största björnen i Sverige?

Grattis - helt rätt!

Tyvärr - inte rätt

Visste du att...

...den art av björn som finns i Sverige egentligen heter brunbjörn? Men eftersom det bara finns en björnart här så säger vi oftast bara björn.

Design & utveckling: Perlin Systems AB | Illustratör: Isabelle Rönnquist