Björnens föda

Björnen är en allätare

Det betyder att den äter både kött och växter. Men om man skulle lägga allt björnen äter på ett år i en stor hög så skulle man se att det var mest bär och växter. Bland favoriterna finns blåbär och kråkbär, men även lingon, tranbär och rönnbär är uppskattade. Björnen äter också örter, gräs och havre.

På våren äter björnen gärna också myror, larver och myrägg. Eftersom björnen är en allätare så händer det att den också äter annat så som honung, svampar, och hasselnötter.

  -  © Staffan Widstrand

Deltidsvegetarian

Kött äter björnen mest på våren. Då är älgkalvar och renkalvar lätta byten. En björn tar i genomsnitt 7-8 älgkalvar per år. De flesta björnar är inte särskilt bra på att jaga så de tar bara något enstaka vuxet bytesdjur.

Ibland angriper björnar också våra tama djur, till exempel får. Om de hittar döda djur äter de gärna dem.

  -  © Staffan Widstrand

Udda matvanor

Björnen har också lite mer udda matvanor. Eftersom den är en allätare och eftersom den inte är kräsen av sig så händer det ibland att den går in i byar och samhällen och äter matrester från våra soptunnor! 

På vintern äter björnen ingenting alls! Den går i ide under vintern och då äter och dricker den inget alls. De klarar sig på det lager av fett som den lagt på sig under sommaren.

  -  © Staffan Widstrand

Vet du vilken mat det är som björnen äter sig fet på?

Grattis - helt rätt!

Tyvärr - inte rätt

Hur många älgkalvar tar en björn i genomsnitt per år?

Grattis - helt rätt!

Tyvärr - inte rätt

Gissa hur många hinkar bär kan en björn äta på en dag!

Grattis - helt rätt!

Tyvärr - inte rätt

Design & utveckling: Perlin Systems AB | Illustratör: Isabelle Rönnquist