Människans föda

Människan är en allätare

Människan är en allätare som äter kött, växter, frukt, bär, honung och fisk. Människan äter också ofta godis, chips och läsk.

När vi äter kött är det oftast tamdjur som vi fött upp för att äta - till exempel kossor, grisar, får och renar. Men vi äter också vilda djur, så som fiskar, älgar, rådjur och fåglar. Köttet äts oftast tillagad - som biffar, hamburgare, grytor och såser. Att vi inte är så bra på att äta rått kött ser man på våra platta tänder. De skulle inte duga till att tugga segt kött och benbitar!

  -  © Staffan Widstrand

Slänger mycket mat

Rovdjur kan ibland döda djur utan att äta upp det. Ofta beror det på att de blivit störda och därför väljer att lämna bytet, men det gör att en del  människor tycker att rovdjuren är hemska.

Men hur är det med människorna själva? 

Faktum är att människan producerar väldigt mycket mat som de sedan inte äter. Ofta lämnas kött och odlade grödor och bara i Sverige slängs över en miljon ton mat varje år. Beräkningar visar att 28 % av jordens yta odlas med sådant som aldrig äts upp.

  -  © Staffan Widstrand

Visste du att...

Det är inte ovanligt att människor äter mer än de behöver.

Då får de ett rejält fettlager -  precis som björnen - fast de inte ska sova på vintern som björnen. 

Vilken av rovdjurens föda påminner mest om människans?

Grattis - helt rätt!

Tyvärr - inte rätt

Design & utveckling: Perlin Systems AB | Illustratör: Isabelle Rönnquist