Övningar för skolan

Här hittar du kostnadsfria övningar att ladda ner. Övningarna är uppdelade på olika ämnesområden och metodiker, samt årskurser. Många övningar går att anpassa så att de passar de flesta grupper och åldrar.

Många övningar kräver ingen förkunskap av dig som ledare, medan andra kräver att du är lite insatt i ämnet. Till dessa övningar finns en vägledning att läsa innan man utför övningen. På webbplatsen www.de5stora.com finns också mer fördjupande fakta för vuxna om rovdjuren och samhället. 

Två vargar i snö
Diskussion/aktivt lyssnande Förskola - Årskurs 3 Årskurs 4-6 Årskurs 7-9 Artkunskap Jakt och rovdjur Biologisk mångfald och ekosystem

Alla vet

Den här övningen passar bra både som en uppstartsövning och som en repetition. Deltagarna delar med sig av sin egen kunskap om rovdjur och lär av varandra.
Läs mer & ladda ner
Jägare bakifrån
Självständigt elevarbete Årskurs 4-6 Årskurs 7-9 Jakt och rovdjur

Instuderingsfrågor: Rovdjur och jakt

Instuderingsfrågor om hur rovdjuren påverkar klövviltet och den mänskliga jägaren.
Läs mer & ladda ner
Älg från sidan
Diskussion/aktivt lyssnande Värderingsövningar Förskola - Årskurs 3 Årskurs 4-6 Årskurs 7-9 Jakt och rovdjur

Vem har mest rätt till älgen?

En värderingsövning som synliggör olika åsikter om vem som har mest rätt till naturen och dess tillgångar, samt som ger träning i att självständigt formulera ståndpunkter.
Läs mer & ladda ner
Två älghonor
Utomhusövningar Förskola - Årskurs 3 Årskurs 4-6 Årskurs 7-9 Artkunskap Biologisk mångfald och ekosystem För de yngre Jakt och rovdjur

Älgleken - visar på hur arter påverkar varandra

En utomhussövning där deltagarna får inblick i hur resurser i ekosystem kan styra antalet djurindivider och vice versa. Övningen kan också ge träning i dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter.
Läs mer & ladda ner

Design & utveckling: Perlin Systems AB | Illustratör: Isabelle Rönnquist