Rovdjurens historia

För länge sedan kom rovdjuren och människan till Sverige

Människan och de stora rovdjuren kom till Sverige för ungefär 10 000 år sedan. Då hade den tjocka is som täckt vårt land under istiden börjat smälta. Klövdjur, till exempel älgar, vandrade in i landet och vi människor och de fyrbenta rovdjuren följde efter i jakten på föda.

Länge fanns gott om plats för både människor och rovdjur. Men om vi fick tillfälle så jagade vi rovdjuren - bland annat för deras varma pälsars skull. Björnen jagade vi också för att äta. Men samtidigt som vi jagade rovdjuren så verkade vi se upp till deras styrka och jaktförmåga.

  -  © Staffan Widstrand

Sedan ville vi inte ha rovdjur i Sverige

Senare började vi jaga rovdjuren hårt. En anledning var att man kunde få mycket pengar för deras pälsar. En annan anledning var att rovdjuren kunde döda våra tama djur. Det berodde också på att en del var rädda för rovdjuren, och dessutom var det periodvis lag på att man måste delta i rovdjursjakterna - vare sig man ville eller inte.  

Jakten på rovdjuren var som allra störst under 1800-talet. Då hade vi bestämt oss för att utrota rovdjuren. Med hjälp av fällor, vapen och gift dödade vi stora mängder rovdjur varje år. Till slut fanns endast några hundra björnar, järvar och lodjur kvar. Vargen var helt borta från vårt land.

  -  © Staffan Widstrand

Vi ångrade oss

Så småningom ångrade vi människor oss och i början och mitten av 1900-talet fridlystes de stora rovdjuren. När de inte längre fick jagas och dödas fritt började rovdjuren sakta öka igen. 

Sedan år 2001 har Sveriges riksdag beslutat att de stora rovdjuren ska få finnas i vårt land, både nu och i framtiden. Att vi lovat det beror på att många arter i världen försvinner på grund av oss människor och att framtiden för livet på jorden därför blir väldigt osäker. 

Hur blir framtiden?

Nu har vi fler rovdjur i Sverige än på ett par hundra år. Men jämfört med innan vi utrotade dem är de fortfarande ganska få. 

Samtidigt som det är bestämt att det ska finnas rovdjur så ska vi också ha tamdjur, renar och jakt, och ingen ska heller behöva vara så rädd att de inte vågar gå ut i skogen. Många är oeniga om hur många rovdjur som är lagom i Sverige - och var de ska få finnas. 

Om allt ska kunna finnas samtidigt så tror vi på Rovdjurscentret att alla måste hjälpas åt. Det behövs samarbete för att hitta bra lösningar på de problem som kan uppstå när vi människor ska dela på utrymmet med andra arter. 

Förr trodde man att...

... järven kunde äta en hel ren på en och samma gång! Det kan den inte. Men järven är bra på att springa iväg och gömma mat till senare tillfällen, så en hel ren kan försvinna snabbt!

För trodde man att...

... lodjurets päls var självlysande och att lodjur kunde se rakt genom väggar. Till exempel in i ladugården där tamdjuren bodde.

Förr trodde man att...

... om man sa ordet varg så lockade man vargen till sig. Därför kallade man varg för smeknamn, till exempel gråben.

Design & utveckling: Perlin Systems AB | Illustratör: Isabelle Rönnquist