Att smyga som ett lodjur

Syfte

I den här leken funderar vi dels kring olika djurs hörsel och provar vår egen hörsel. Vi provar också på att smyga som ett lodjur jagar.

 

Genomförande

Starta gärna med att kupa händerna bakom öronen. Hör vi annorlunda med större öron? Hur ser djurens ytteröron ut? Vad använder djuren hörseln till – bytesdjur och rovdjur (lokalisera bytesdjur respektive upptäcka rovdjur)?

Berätta att ugglor inte har några ytteröron med de hör mycket bra och de jagar mest med hjälp av hörseln. Sedan berättar man att lodjuret är ett rovdjur som hör bra. De kan höra en visslande människa på 4,5 km avstånd eller en ren som gräver i snön på flera hundra meters håll!

När lodjur jagar smyger de nära sina bytesdjur och gör sedan en snabb spurt. Hinner de inte ifatt djuret så avbryts jakten för de orkar inte springa några långa sträckor. Bytesdjur som ser eller hör lodjuret i tid har alltså goda chanser att komma undan.

Lek nu följande smyglek:

Sitt eller stå i ring. Ett barn är hare (bytesdjur) och ligger ihopkrupet (som ”björnen-sover”) eller står mitt i ringen och blundar/har ögonbindel. Övriga som står i ringen runt om är lodjur (rovdjur). Justera ringstorleken så att smygavståndet blir lagom svårt.

Läraren pekar på ett av ”lodjuren”. Han/hon ska då smyga tyst in mot mitten och klappa med handen på ”haren”. Om ”haren” hör något, pekar han/hon åt det håll ljudet kommer ifrån, men blundar fortfarande. Om han/hon pekar på den som smyger fram, får smygaren gå tillbaka igen. Läraren pekar då ut en ny smygare. Men om den i mitten pekar på något annat än den som smyger, får smygaren fortsätta.

Det ”lodjur” som lyckas att smyga ända in och klappa på ”haren” i mitten, får byta med ”haren”.

 

Övrigt

Övningen är hämtad från Naturskolan i Örebro.