Människan och rovdjuren

Först utrotade vi dem...

Magnus Elander 

Människan och de stora rovdjuren kom till Sverige för ungefär 10 000 år sedan. Då hade den tjocka is som täckt vårt land under istiden börjat smälta. Klövdjur vandrade in i landet och vi och de fyrbenta rovdjuren följde efter.

Länge fanns det gott om plats för både människor och rovdjur. Men om vi fick tillfälle så jagade vi rovdjuren. Deras varma pälsar var bra att ha.

Senare bestämde vi människor oss för att inga stora rovdjur skulle få finnas kvar. Vi ville alltså utrota rovdjuren och det försökte man göra genom att jaga dem med fällor, vapen och gift. Jakten på rovdjuren var som störst på 1800-talet. Då dödades tusentals rovdjur varje år.

Att människan inte ville ha några rovdjur på den tiden berodde på att rovdjuren kunde döda våra tama djur (får, kor, grisar mm). Det berodde också på att många var rädd för rovdjuren. Till exempel trodde man att vargen var en djävul. Om vargen kom till byn så skulle det innebära olycka och sorg.

Till slut lyckades vi nästan utrota rovdjuren helt. I början av 1900-talet fanns några hundra björnar, järvar och lodjur kvar i fjällen. Vargen var helt borta från vårt land.

...sen ångrade vi oss

Staffan Widstrand 

Så småningom ångrade vi människor oss och i mitten av 1900-talet fridlystes de stora rovdjuren. De fick inte längre jagas och dödas. Efter det började rovdjuren sakta öka igen. Först i de nordligaste delarna av landet, men sen också i mellersta och södra Sverige. 

Nu har vi fler rovdjur i Sverige än på mycket länge. Det tycker en del är bra, men andra tycker att det är dåligt. Många är osams om hur många rovdjur som är lagom i Sverige - och var de ska få finnas. 

Vad man tycker om antalet rovdjur i Sverige beror många gånger på vad man jobbar med, var man bor och vad man har för fritidsintressen. 

 

Hur ska vi ha det i framtiden?

Sverige har lovat sig själv och andra länder att de stora rovdjuren ska få finnas kvar i vårt land. Vi ska ha tillräckligt många vargar, lodjur, björnar och järvar för att de ska kunna överleva i framtiden.

Samtidigt är det bestämt att det ska finnas tamdjur, renar och jakt. Ingen ska heller behöva vara så rädd att de inte vågar gå ut i skogen.

Men om allt ska finnas samtidigt tror vi på Rovdjurscentret att alla måste hjälpas åt att hitta bra lösningar på de problem som kan uppstå när vi ska dela på utrymmet med rovdjuren. 

Vad tycker du?