Fråga forskarna

Undrar du något om de stora rovdjuren? Här kan du ställa frågor till några av Sveriges främsta experter på rovdjur. Rovdjurscentret De 5 Storas biologer försöker svara på alla seriösa frågor så snart vi kan. Där vi går bet tar vi hjälp av rovdjursforskare - Sveriges främsta experter på området.

Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Fråga forskarna
                        
 STÄLL DIN FRÅGA HÄR 

 


     Att tänka på innan du frågar!

  • Har du letat efter svaret i Rovdjursfakta? Där finns mängder av fakta om rovdjuren.

  • Svaren på alla frågor som kommit in finns samlade på Rovdjurscentrets webbplats. Kanske har vi redan svarat på det du undrar? Kolla på Alla frågor & svar

  • Frågor av typen ”Berätta allt om…” och ”Redogör för…” har vi vanligtvis inte möjlighet att besvara. Samma sak gäller frågor som löser hela skoluppgifter.


  • Tänk på att frågan ska handla om de stora rovdjuren (björn, järv, lodjur och varg). Vi på Rovdjurscentret har oftast inte tillräckligt med kunskap för att ge bra svar på frågor om andra arter.

  • Om du har sett rovdjur eller spår som kan vara från rovdjur bör du först och främst vända dig till länsstyrelsen i ditt län. Det är omöjligt för oss att utifrån en beskrivning eller en bild av ett spår säkert kunna säga vilken art som har varit framme. På många länsstyrelser finns kunnig personal som jobbar med rovdjursfrågor. De är också tacksamma om allmänhetens rapporterar när de sett rovdjur och rovdjursspår.