Här kan du titta på intressanta filmer och filmklipp om de stora rovdjuren.

Notera: För att kunna se filmerna så måste du ha Windows Media Player installerad. Om du inte har det så kan du hämta programmet på Microsofts webbplats.

Film från ett kungsörnsbo

Vad händer egentligen i ett kungsörnsbo? Vad äter ungen och vem vaktar boet?
Med hjälp av en monterad filmkamera filmade vi ett kungsörnsbo under 2008 för att se hur häckningen går till. Vårt kungsörnspar lyckades föda upp en frisk unge som lämnade boet för första gången under juni månad. Här kan du se hela häckningen i en sammanfattning.

Projektet var ett samarbete mellan De 5 Stora, Kungsörnsgrupperna, Axis och Ice.net. Kameran var monterad i en av Sveaskogs ekoparker i Västerbotten. En uppföljning med ljudupptagning kommer troligtvis att genomföras under häckningen 2009.

Tid: 10:40 min.

Peter Stormare om stora rovdjur

Hör vad skådespelaren Peter Stormare har för åsikter om våra stora rovdjur.

Tid: 2:25 min.

Björnslagsmål

Denna film visar ett imponerande slagsmål om ett kadaver mellan två stora björnhanar vid finsk-ryska gränsen. Filmaren, och fotografen vars kamera hörs, sitter gömda i ett gömsle på cirka 30 meters håll. Filmen utspelar sig på natten och avslutas med att en varg sakta närmar sig björnarna för att också få en bit av kadavret.

Filmare: Kalle Gullberg
Tid: 1:53 min.

Björn gör skenattack

När en björn anfaller en människa är det allra oftast en skenattack - björnen vill inte skada utan bara skrämma iväg människan.
Kanske har björnen ett byte eller ungar som den vill skydda.
Filmen visar hur en skenattack kan gå till.

Filmare: Gerold Berg
Tid: 1,06

Järv

Järven är ett relativt okänt rovdjur som i Sverige främst lever i fjällvärlden. Den här filmen visar de tuffa levnadsförhållanden som järven lever i och ger insyn i konfliktbilden med människan och de myter som finns kring detta anonyma djur.
Filmare: Bosse Kristiansson.
Tid: 14 minuter.

Björn

Av de stora rovdjuren i Sverige är björnen det vanligaste - och också det djur som finns största chans/risk att träffa på. Filmen ger bland annat en bild av björnens födoval, farlighet och idegång, samt en inblick i hur forskare jobbar med björnar i fält.
Filmare: Bosse Kristiansson.
Tid: 15 minuter.

Björnen Binna

Filmen om björnen Binna är tecknad och för yngre barn. Här får vi följa björnen Binnas liv under ett år, från det att hon förbereder sig inför att gå i ide till det att hon får ungar och de växer upp.
Producerad av: Imega television/natur i norr
Berättare: Thomas Öberg.
Tid: 13 minuter.

Vildriket

Naturprogram om nordiska djur. Rovdjurscentret medverkar och svarar på frågor.

Se avsnitten

Renskötsel och rovdjursförvaltning

Birgitta Åhman från SLU berättar och visar bilder.

Visa filmen

Vem är mest rädd, vargen eller människan?

Jens Karlsson från SLU berättar och visar bilder.

Rovdjursfilmer från YouTube

Här har vi samlat några filmer från YouTube som handlar om rovdjur.

Visa filmerna

Filmer från Orsa Rovdjurscentrum

På Orsa Rovdjurscentrums hemsida kan du bland annat se filmer om vad olika intresseorganisationer tycker om rovdjur.

Visa filmerna

Filmer från ARKive

På ARKive finns massor av filmer och bilder om djur och natur. Här har vi länkat till deras sidor om järv och varg.

Visa länkarna

Historien om ett rovdjursspår

En informationsfilm för barn och unga från länsstyrelsen i Västra Götaland.

Klipp ur "Brunbjörnens hemlighet"

Här visas klipp från ett björnide ur en film från Camera Q (www.cameraq.com).

Björnens rätta ansikte

En informationsfilm om den svenska brunbjörnen. Fakta och forskning blandas med erfarenheter och råd om hur man bör bete sig när man möter en björn.

Lodjursfamilj i Tängsta naturreservat

En film som visar hur det kan gå till när Länsstyrelsen i Västmanland räknar rovdjur. I filmen har kameror använts och en lodjursfamilj har fastnat på film.

Spårskolan - om lodjursspår

En film från Biotopia.

Johan Månsson och Anna Lagerqvist följer ett lodjursspår i Fjärdhundra, Uppland. Du får lära dig vad som utmärker ett lodjursspår och hur man skiljer lodjur från hunddjur.

Lodjursungar i Blekinge

En film från Länsstyrelsen i Blekinge som visar tre lodjursungar.

Biotopias djurkalender

Biotopia har träffat människor som berättar om sina björn- och lodjursmöten.

Skulle du vilja höra en björn komma lufsande i skogen? Lyssna på Ida och Alexandras berättelse om närkontakt med björn i skogarna utanför Vällnora, Uppland.

Se filmen om björnmötet på Biotopias hemsida

Först fick de höra märkliga ljud i natten, sedan såg de spår och sedan satt lodjuret där i vägkanten. Hör Pär Eriksson berätta om sin lodjursupplevelse.

Se filmen om lodjursmötet på Biotopias hemsida

Lodjursspår i snö

Naturhistoriska riksmuseet visar lodjursspår i snö.

Visa filmen

Lodjurshane ropar efter en hona

Länsstyrelsen i Halland har kameror i skogen som hjälper dem att räkna de vilda djuren. Här har lodjurshanen Lore fastnat på film då han ropar efter en hona.

10 saker du förmodligen inte visste om varg

Biotopia har gjort en film om saker som du förmodligen inte visste om varg.

10 saker du förmodligen inte visste om björn

Biotopia har gjort en film om saker som du förmodligen inte visste om björn.

10 saker du förmodligen inte visste om lodjur

Biotopia har gjort en film om saker som du förmodligen inte visste om lodjur.